Sushi för en nybörjare

Ett litet minne från 15 april 2009.


Idag inträffade det! Jag provade sushi för första gången i mitt liv!


Tanken har funnits länge, men modet och rätt läge har aldrig infunnit sig liksom. Jag menar, rå fisk. Har ju läst att man kan få mask. Och jag är ju lite småfeg....tills idag. Min bror var den som kom med det fantastiska förslaget.

 

Jag beställer in sju bitar - tre med lax, tre med tonfiskröra och en med avocado.

 

In kommer en tallrik i form av en hel träbåt. Snyggt upplagt, sådär prydligt japanskt.

 

Lite strimlade morötter, en urkarvad gurkblomma med wasabi, en hög med syltad ingefära, en citronskiva och lite sallad pryder tallriken.

 

Jag börjar lite lätt med att pilla i mig det mest "normala", det vill säga salladen.


"Haha det där är havstång", säger min bror roat.

 

Hjälp, sånt äter ju uttrar!

 

Jag trilskas med ätpinnarna. Det går inte bra. Sushibitarna åker runt på båten likt hela havet stormar. Till slut får jag tag på en bit och ska precis till att doppa den i sojaskålen:


*FLOPP! Sushibiten plaskar rätt ner i skålen och sojan stänker. Min bror skrattar hejdlöst.

 

Jag kämpar vidare. *FLUNK! Där åker sushin ner i knät. Sojan sprider sig över jeansen. Min brors skratt vet inga gränser.

 

Några sushibitar har en nästan självlysande grön kant. Jag får reda på att det tydligen är flygfiskrom. FLYGFISKROM! Vem kom på den idén? Kan man vara allergisk mot det? Jag chansar. Det smakar inte så mycket.

 

De där svarta "bandet"... uhm... algerna (kan man vara allergisk mot det?)... som håller ihop sushibiten är segt. Jag rullar ihop det till ett litet nystan och petar det till aktern av min sushibåt.


Wasabin ja... grönt klegg. Jag som är lite dålig på spicy stuff överhuvudtaget, doppar min ätpinne i klegget. Ytterst, ytterst lite klegg fastnar.


*BOOM! Ohhh det bränner på tungan. Aj, men jösses! Kan man vara allergisk mot det här? Giftigt grönt liksom.


"Ta lite ingefära, det neutraliserar" säger brorsan som svalt all wasabi.

 

Ingefäran (kan man vara allergisk mot det?!) landar på tungan. Det smakar som något slags blomgödsel luktar. Det smakar jord och trädgård.


Till slut är båten tom. Jag har fått i mig en hel sushimåltid. Fantastiskt! Spännande och relativt gott måste jag säga. Och ganska nyttigt sen, vad jag förstår. Magen känns inte heller sådär utspänd som den kan göra efter en pizza.