Fisk på menyn

 

Om vardagskvällarna efter jobbet brukar jag och min sambo titta på brittiska Masterchef. Snacka om trevligt program! Gregg Wallace, ingrediensexperten och michelinkocken Michel Roux Jr är de som för tillfället leder Masterchef Professionals. Två, vad det verkar, sympatiska karlar som tycker till om deltagarnas matkreationer.

 

Inspirerad är det ju förstås lätt att bli. I veckan visade Michel tre läckra makrillrätter, som vi genast fick lust att själva prova att göra. Ja, inte på samma nivå som en michelinkock förstås, men ändå. Färsk makrill fanns visst inte i affären så vår egen stjärnmiddag fick bestå av en liten laxförrätt och gösfilé till huvudrätt. Lite laxrom fick pryda förrätten och lika god som den var, lika djupt hål grävde den också i plånboken. Men det var det värt såhär en dag i april.

 

 

 

 

 

Livet i en hönsgård

 

Förra året fick jag för första gången i livet vara med och se kycklingar kläckas. Vilken upplevelse det var! Långsamt och ytterst mödosamt pickade sig kycklingen ut. Och till slut låg där en hel hög med utmattade och blöta små nya liv. Efter ett par timmar hade de blivit sådär underbart fluffiga och duniga och självklart alldeles oemotståndliga att låta bli att lyfta upp. Några var klassiskt gula, andra svarta och andra lite mer spräckliga.

 

Som jag tidigare skrivit fick jag döpa en och sedan dess kallar jag henne för ”min”. Det var ett år sedan och här nedan kan ni se hur stor Alba har blivit nu när hon fyllt ett år. Ägg har hon precis börjat lägga!

 

Hennes storebror har, som ni också ser, vuxit ordentligt. Stor och riktigt imponerade om än alldeles för brutal mot hönorna i sitt sätt att visa kärlek.

 

Även detta år kläcktes några kycklingar. Den förstfödda ser ni nedan. Lite klen och mager men alldeles förfärligt söt. Döpt till Sombrero. Ja, lite internationellt spanska namn klingar fint i Dalalandsbygden!

 

 

Chokladterrin

Efter att ha misslyckats så fatalt med chokladpuddingen som jag gjorde för ett tag sedan valde jag att ge mig på ännu ett obeprövat recept, chokladterrin från den härliga boken Kladdkakor. Skam den som ger sig för denna gång blev det riktigt lyckat. Kanske kan chokladterrin kvala in jämte kladdkaka och bärpaj som de bakverk man alltid kan lita på och vill göra om och om igen. Prova så får ni se!

 

250 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
25 g smör

Eventuella bär till servering

 

Klä in en långsmal form med plastfolie. Hacka chokladen. Koka upp vispgrädden tillsammans med sirap och smör. Dra kastrullen från plattan och tillsätt chokladhacket. Rör tills den har smält och smeten blivit blank och slät. Häll upp smeten i formen, låt svalna för att sedan ställa i kylskåpet över natten.

 

Lossa terrinen ur formen och skär den i skivor. Spola gärna av kniven med hetvatten mellan varje snitt eftersom terrinen lätt blir kladdig.

 

Servera slutligen med någon slags bär. Boken föreslår bigarråer. Jag lyckades äntligen få användning för mina sedan fyra år tillbaka infrysta körsbär som kom från trädgården i Hälsingland!

 

Smaklig spis!