Livsstilsreportage i all ära

Livsstilsreportage har blivit trend. I livsstilsmagasin så som Lantliv kryllar det av porträtt där familjer visar upp sin saliga lycka. Reportage om renoveringar av pittoreska sekelskifteshus, reportage om prunkande trädgårdar, resor över världen för insamlande av allt från doftande örter, till exklusive designerplagg att hänga i sin walk-in-closet, till ren och skär inspiration. Vem minns förresten inte artikeln "Vindsvåningar har blivit ett sätt att leva" från Dagens Nyheter? Att skriva sådana här reportage är ju egentligen väldigt enkelt, eftersom det mer eller mindre handlar om att använda så många och så svulstiga och pompösa adjektiv som möjligt. Varför inte försöka själv? På begäran. Här är mitt livsstilsreportage till familjen F!

 

Vi passerar pittoreska små byar och de för Dalarna så typiska röda stugorna med vita knutar. Tallskogsklädda berg ramar dramatiskt in landskapet och det är sommar i luften. Slutligen skymtar familjen F:s sommarboende. Alldeles nedanför den, av himmelsblå lupiner täckta, slänten ligger den mysiga stugan, byggd av kärleksfulla händer tillhörande den nu framlidne byggnadsherren K.

 

Det doftar himmelskt av örter och grillat kött i stugan. L.F vänder vant ner örter, nyligen införskaffade från senaste resan till Franska Rivieran, i kryddsmöret. Att omsorgsfullt laga rätter från grunden med såväl ekologiska som lokala produkter ligger familjen varmt om hjärtat. Råvaror så som lamm-, nöt och griskött köps in från intilliggande gården Rälla. Ägg hämtas purfärska från närmsta grannens frigående Hedemorahöns.

 

Inför kommande säsong planerar familjen att anlägga ett land så att de till middagarna kan njuta av egenodlade färska örter och späda primörer samtidigt som underbara luktärter, i kaskader av rosa toner, kommer att sprida väldoft över middagsbordet. Krusbärs- och rabarberbuskar planterades redan förra sommaren och börjar redan nu ge frodig avkastning.

 

Dottern och hennes sambo lever ett hektiskt storstadsliv där hon arbetar som skådespelaragent och han är framstående inom media. Då sambon har rötter såväl i Nederländerna som i Storbritannien, lever de ett kringflackande liv, men försöker så ofta de kan komma hem till lugnet i Dalarna. Dottern tar gärna med sig arbetet till rofylldheten, men kopplar gärna av genom att baka somriga bärpajer på det som trädgården har att erbjuda.

 

Sonen i familjen, verksam inom försvarsmakten, har ett gediget natur- och jaktintresse och ger sig ofta ut på de närliggande jaktmarkerna för att ytterligare bidra med färska råvaror. Faunan är rik och bjuder på såväl vildsvin som klövvilt och fågel.

 

Här på landet råder tystnaden. En tystnad som endast bryts av enstaka råmanden från fjällkorna som fridfullt betar i hagen bredvid och koltrastens sorgsamma drillande från grantopparna. Närheten till den trolskt belägna sjön gör att man när som helst kan avnjuta ett svalkande dopp under varma sommardagar.

 

Stugan är inredd i en avslappnad stil med lantligt sydfranskinspirerade inslag. Fårfällar och kuddar i svala blå toner mjukar upp sittplatserna och över den väl tilltagna terrassen, som kantas av frodigt blommande pelargoner i puderrosa och azurblå iris, hänger ett segel som ger välbehövlig skugga de dagar solen står som högst. Skulle kvällarna vara kyliga tänder familjen istället kaminen, vars lågor kastar ett fridfullt sken över det nyligen slipade trägolvet.

 

Familjen har alltid något pågående projekt. Renoveringen av gäststugan har nyligen avslutats och färska ängsblommor sprider en behaglig väldoft till vänner och bekanta som ofta tittar in på spontanbesök. Renoveringen av badrummet tog lite tid på sig men är nu också klar. Stilrent, luftigt och med kakel i vitt andas rummet fräschhet och exklusivitet. Närmast i tiden ligger en utbyggnad av farstukvisten då förvaringsmöjligheterna behöver utökas. Men arbetet får ta sin tid då det är särskilt viktigt för A.F. att renoveringen görs varsamt och med hänsyn till den enhetligt lantliga stil som råder i stugan. Dessutom måste det ju finnas tid över för att njuta, njuta av allt som den lantliga idyllen har att erbjuda.