Att inreda ett barnrum

Rummet som från början inte hade något riktigt syfte har nu blivit lille A:s rum. Det är långt ifrån färdigt men i alla fall ett hörn av rummet har blivit riktigt presentabelt till och med. Från början var rummet en dyster historia med 80-talstapeter i någon slags gråbeige nyans. Vi valde att måla hela rummet i en ljust grön nyans som riktigt poppar! 
 
Från början kallade vi rummet för biblioteket. Det var långt ifrån hur jag egentligen tycker att ett bibliotek ska se ut; platsbyggda hyllor från golv till tak, gärna över dörrposten också, och verkligen till bredden fyllda med allskönts litteratur. Detta med en riktigt skön läsfåtölj, fotpall och mysig belysning. Vårt så kallade bibliotek bestod av vita Ikeahyllor - fyllda till bredden ja, men kanske inte riktigt bibliotekslikt ändå. Vid något tillfälle ställde vi också dit en fåtölj av enklare modell. Om jag suttit där många gånger och läst underbar litteratur i godan ro? Nja... 
 
Sedan kom A till världen och vi beslöt att låta vårt gästrum utgå och flytta bibliotekets alla möbler till det tidigare gästrummet som nu fungerar som ett arbetsrum och läshörna. 
 
Att planera ett barnrum måste ju vara bland det roligaste man kan göra i inredningsväg. Oj, så mycket fint det finns! Väggfärgen har fått vara kvar, grönt passar så fint. Det tillsammans med accenter i grått känns som en fin kombination. Det är extra roligt att återanvända barnrumsinredning från det att vi själva var små så som den vita möbeln och lapptäcket på spjälsängen men lite samtida saker känns också på sin plats. 2017 års populära ljusslinga, bokstavslampa och runda pappboxar är faktiskt svåra att motså. Doppresenterna i form av affischen och dalahästen är också extra roliga inslag att inreda med. Kuddöverdragen har min mamma fått sy. Än är dagen inte kommen då jag dammat av symaskinen... 
 
Det här är alltså det ena hörnet av A:s rum. De andra är ännu inte färdiga. På golvet ligger till exempel den stora madrassen från den tidigare gästsängen. Madrassen är naturligtvis inte tänkt att ligga där för evigt men har man en bebis som inte tycker om att sova i sin spjälsäng utan hellre klistrad på någon av sina föräldrar, ja, då får man helt enkelt sova med honom på en madrass på golvet!
 
När A väl lärt sig att sova själv (vi får anta att den dagen kommer någon gång inom de närmsta arton åren ;)) så kommer jag att måla två stycken möbler vi hittade på loppis, en byrå och en låg bokhylla i ljusgrått. I dessa ska alla hans kläder och böcker få plats. Några bilder och affischer ligger och väntar på att bli inramade, en matta ska nog till samt mer förvaring.  
 
Någonstans på vinden hos mina föräldrar vet jag också att det hänger ett fint träflygplan som min bror gjorde i slöjden. Den har mer eller mindre exakt samma färg som väggarna i A:s rum. Morbror har lovat A att han ska få ha den i sitt rum. Den ska få hänga ner från taket. Något för A att kika på när han lär sig sova själv :)
 
 
barnrum - dekoration - färg - inredning - leksaker - pyssel

En världskarta, en skalbagge och ett körsbär

I mer än tre år har vi bott i vår lägenhet. Först nu har vi lyckats få upp några tavlor i vardagsrummet. Jag gillar det här med tavlor men det känns också väldigt definitivt att borra hål i en vägg och hänga upp något. Om man ångrar sig ger det ju lite merarbete att ta ner tavlan och dölja borrhålen. Dessutom gillar jag också idén med fria väggytor. Ett rum får inte bli för plottrigt.
 
Hur som helst lyckades min sambo till slut enas om att en tavellist kunde vara den perfekta lösningen för vardagsrummet. Visserligen är listen definitiv men tavlorna kan bytas ut efter humör och tycke. Med tavlor så menar jag egentligen affischer, dvs tryckta alster. Det tycker jag är snyggast. Canvas ger jag inte mycket för och att gå till en konsthandel och köpa riktiga tavlor, nja, där är jag inte riktigt än. 
 
Ett tryckt motiv måste dock betyda något. Nog därför det tagit sådan lång tid att bestämma sig. Slutligen landade vi i en världskarta, en skalbagge och körsbärsblom. Orginiellt? Det låter sannerligen inte så... 
 
En världskarta var given. Så långt tillbaka som jag kan minnas har jag fascinerats av kartor. De är porten till världen. Framför en karta kan man sitta och drömma sig bort till platser man besökt eller vill besöka. Jag och min sambos förhållande har präglats av resor. Vi gillar att resa och vill resa. 
 
Skalbaggen då? Den får symbolisera djurlivet. Min sambo fiskar, binder sina egna flugor och är allmänt ganska förtjust i just insekter. Det är inte jag, i insekter alltså, men väl i djur och natur i övrigt. Ett plus är att skalbaggens gröna färg passade bra mot den turkosa väggen. 
 
Körsbärsblom? Är inte det klichéartat så det skriker om det? Jo, faktiskt. Om det inte hade varit för att jag tagit fotot själv. På så sätt fick jag in ett annat av mina intressen, foto. Det är dessutom en liten flirt till vårt tredje gemensamma intresse; naturen. Någonting rosa behövdes för övrigt också som en liten brytning till den turkosgröna skalan. 
 
Jag blev i alla fall nöjd med slutresultatet och ser fram emot att framöver få byta ut affischerna både vad gäller motiv och storlekar. 
  
affisch - foto - fotografi - inredning - tavlor

Gröna fingrar

Jag undrar hur mycket tid man kan lägga ner på sina krukväxter? Alldeles för mycket skulle jag vilja säga. Jag räknade mina häromdagen och kom fram till att jag i skrivande stund har 30 krukväxter hemma. Allt från murgröna till en grapefruktplanta, fjädersparris, kryddor, tomat, avokado, pelargoner, doftranka och diverse palmer med såväl gröna som röda blad. Och ännu är jag inte helt klar med balkongerna. 
 
Just det, balkonger. Jag bor nämligen i lägenhet vilket gör att det inte på något sätt underlättar att driva upp plantor, plantera om, vattna etc. Det här med att plantera är ett riktigt styrkepass. Jag springer upp och ner för trapporna från tredje våningen till källaren för att plantera och därefter bära upp varenda kruka. De ofta stora krukorna gör att jag inte kan ta fler än en åt gången heller. Visst kan jag plantera i lägenheten också men arbetsytorna för det lämpar sig inte riktigt med alla liter jord som måste pytsas i. Vidare måste allt förstås vattnas också - ofta. Varenda dag kryssar jag runt växterna och vattnar och vattnar. 
 
Varje år tänker jag att jag ska minska men alltid hittar jag någon spännande kärna och/eller frö jag bara måste testa att sätta. Om inte det så finns det sannerligen alltid en eller flera plantor som behöver extra omvårdnad i form av omplantering och gödsling eller byte av plats. Lyckligtvis har lägenheten fönster i både norr- och söderläge vilket gör att de plantor som inte trivs i direkt solljus har möjlighet att få komma till ett svalare hörn och tvärtom. 
 
I år har jag faktiskt hållit mig från att sätta frön men det där med att minska utbudet på balkongerna gick visst inte. På balkongerna i år ryms den sedvanliga rabarbern, balkonglådorna med pelargoner och lobelia, potatisplantan, tomaten, smultronen, kryddorna, grapefruktplantan, Mårbackapelargonen, hängpelargonen och några fortfarande blommande vårpenséer. Olivträdet har dock tackat för sig, svårt som det är, eller snarare omöjligt, att övervintra medelhavsväxter i en mycket varm lägenhet. 
 
Varm och torr kan man sammanfatta lägenheten som. Fjädersparris som gillar luftfuktighet (vill jag minnas?), är säkerligen inte ultimat att ha hemma. Palmer och murgröna behöver jag emellanåt duscha med vattenflaska för att de ska trivas. Den största palmen har sett rätt risig ut och det är väl heller inte så konstigt med tanke på att jag inte hunnit sätta om den sedan jag först fick den, för över ett år sedan.
 
En större terracottakruka var vad jag hade tänkt mig. Dock passar den brunbrända färgen inte särskilt bra i vardagsrummet som går helt i ljusturkos. Därför valde jag att köpa sprayfärg i en härligt poppig turkos färg. Jag har aldrig använt mig av sprayfärg förut men det visade sig vara både enkelt och ge ett riktigt snyggt resultat. Krukan med sin nya inneboende sticker verkligen ut i rummet. 
 
Dessvärre får den nog inte stå kvar i vardagsrummet särskilt mycket längre. En viss liten parvel på tio månader kan inte låta bli att ställa sig på tå och riktigt krafsa med fingrarna i jorden och mer än gärna spilla ut sin beskärda del på golvet också. Tur att sovrummet går i blått och att krukan passar också där, högt upp på en hög pall! 
 
Trots allt slit är det ändå värt det. Växterna tillför något till hemmet, de gör det verkligen. Och kanske bidrar lägenheten ändå till att jag begränsar mig något. Undrar just hur det skulle se ut om jag hade ett helt hus med trädgård att tillgå!
 
 
 
balkong - blommor - citrusträd - gröna fingrar - lägenhet - medelhavsväxt - palm - pelargon - potatis - rabarber - växter