På en dag

Hur många göromål kan jag klämma in på en söndag när jag är för mig själv?
 
 
Innan jag ens hunnit äta frukost grabbar jag tag i närmsta sandpapper och passar på att liksom i förbifarten till köket slipa lite på garderobs- och andra innerdörrar som prydligt står lutade mot väggen i matrummet. När jag ändå håller på spacklar jag också över några fula ytor. Det är så lustigt förstår ni. Varje gång jag går förbi dörrarna hittar jag nya skavanker. 
 
 
Därefter intar jag en snabb frukost samtidigt som jag ser klart andra halvan av det senaste Homeland-avsnittet. 
 
 
Sedan påbörjar jag dagens renoveringsarbete på allvar. Dörrarna. Jag slipar till det jag spacklat för att därefter måla kanterna på alla fem dörrar. Sedan är det dags för att måla hela dörrbladen. Det har varit min sambos uppgift tidigare men eftersom jag är själv i helgen blir det plötsligt min. Lite frågande står jag där med rollern i ena handen och moddlaren i den andra. Det visar sig, och här är det dags för stora ordalag, att jag är kung på att rolla dörrar! Vilken rolig syssla förresten. Slätt, fint, vitt och blankt blir det. I alla fall de första trettio minutrarna innan färgen börjar torka och därmed också rinna. Då gäller det att stå som en hök vid dörrarna för att fånga upp dropparna med en fuktig trasa. 
 
 
Balkgonarbete står näst på tur. Den gamla rosen ska slängas och krukan ställas in i förrådet, så jag kånkar ner allt i källaren och står där och kämpar en stund med detta. Därefter återvänder jag upp i lägenheten och ut på balkongen. Min stora frigolitlåda där jag försöker vinterförvara min grapefruktplanta, jordgubbsplanta och rabarberplanta behöver nämligen isoleras, så jag stoppar om växterna med överblivna tygskynken och ordnar ett plastöverdrag så att fukt inte ska tränga in. 
 
 
Vinterkläder ja. Hur lite jag än vill ha vinter måste vinterkläderna upp ur förrådet. Så det tar en stund att baxa alla plagg upp och ner för trapporna. Garderoben i hallen fylls snabbt. 
 
 
Halvt utmattad gör jag i ordning lunch. 
 
 
Därefter kommer mamma och pappa på besök. Pappa får i uppdrag, trots att det är Fars dag, att slipa på en av dörrarna som ännu är omålad. Mamma får i uppgift att ta isär några gamla ramar. Själv ordnar jag lite te och skorpor och så fikar vi sedan. Som sagt, det är ju faktiskt Fars dag och pappa föräras en liten present. 
 
 
Innan mörkret lägger sig är det dags för träning. Träning och träning. Det innebär att jag cyklar bort till utegymmet och därefter lite planlöst går runt och lyfter de olika maskinerna. Eller ja, det kanske ser planlöst ut, men i huvudet har jag faktiskt en plan. Lite armar och lite knän. Lite lagom sådär. 
 
 
När jag ändå cyklar passar jag på att handla på hemvägen. Tungt, kallt och blött är det att cykla hem med kassen dinglandes på styret. 
 
 
Matlagning. Bakad potatis. 
 
 
Under tiden potatisen är i ugnen hinner jag köra den andra och sista strykningen av målarfärg runt alla dörrfoder och mellan garderoberna. Det tar sin tid och det är ett riktigt pillgöra, men lagom tills potatisen är klar är jag också klar. 
 
 
Jag intar en snabb och effektiv middag och återgår sedan till det sista av målningen för dagen. Stryka två dörrar till med färg. 
 
 
Sedan är det rengöring av alla penslar och av mig själv. Det blir mycket färg! 
 
 
Det är inte mycket som återstår av söndagen nu. Men jag hinner i alla fall ordna med en del ärenden på datorn innan jag utmattad unnar mig själv att se på tv en stund innan läggdags. 
 
 
Ja, så ser mina helgdagar oftast ut. Någon närmare analys än så tänker jag inte göra, men visst vore det skönt att bara sätta sig ner och läsa en god bok en gång. Nåja, någongång...