Gröna fingrar

Jag undrar hur mycket tid man kan lägga ner på sina krukväxter? Alldeles för mycket skulle jag vilja säga. Jag räknade mina häromdagen och kom fram till att jag i skrivande stund har 30 krukväxter hemma. Allt från murgröna till en grapefruktplanta, fjädersparris, kryddor, tomat, avokado, pelargoner, doftranka och diverse palmer med såväl gröna som röda blad. Och ännu är jag inte helt klar med balkongerna. 
 
Just det, balkonger. Jag bor nämligen i lägenhet vilket gör att det inte på något sätt underlättar att driva upp plantor, plantera om, vattna etc. Det här med att plantera är ett riktigt styrkepass. Jag springer upp och ner för trapporna från tredje våningen till källaren för att plantera och därefter bära upp varenda kruka. De ofta stora krukorna gör att jag inte kan ta fler än en åt gången heller. Visst kan jag plantera i lägenheten också men arbetsytorna för det lämpar sig inte riktigt med alla liter jord som måste pytsas i. Vidare måste allt förstås vattnas också - ofta. Varenda dag kryssar jag runt växterna och vattnar och vattnar. 
 
Varje år tänker jag att jag ska minska men alltid hittar jag någon spännande kärna och/eller frö jag bara måste testa att sätta. Om inte det så finns det sannerligen alltid en eller flera plantor som behöver extra omvårdnad i form av omplantering och gödsling eller byte av plats. Lyckligtvis har lägenheten fönster i både norr- och söderläge vilket gör att de plantor som inte trivs i direkt solljus har möjlighet att få komma till ett svalare hörn och tvärtom. 
 
I år har jag faktiskt hållit mig från att sätta frön men det där med att minska utbudet på balkongerna gick visst inte. På balkongerna i år ryms den sedvanliga rabarbern, balkonglådorna med pelargoner och lobelia, potatisplantan, tomaten, smultronen, kryddorna, grapefruktplantan, Mårbackapelargonen, hängpelargonen och några fortfarande blommande vårpenséer. Olivträdet har dock tackat för sig, svårt som det är, eller snarare omöjligt, att övervintra medelhavsväxter i en mycket varm lägenhet. 
 
Varm och torr kan man sammanfatta lägenheten som. Fjädersparris som gillar luftfuktighet (vill jag minnas?), är säkerligen inte ultimat att ha hemma. Palmer och murgröna behöver jag emellanåt duscha med vattenflaska för att de ska trivas. Den största palmen har sett rätt risig ut och det är väl heller inte så konstigt med tanke på att jag inte hunnit sätta om den sedan jag först fick den, för över ett år sedan.
 
En större terracottakruka var vad jag hade tänkt mig. Dock passar den brunbrända färgen inte särskilt bra i vardagsrummet som går helt i ljusturkos. Därför valde jag att köpa sprayfärg i en härligt poppig turkos färg. Jag har aldrig använt mig av sprayfärg förut men det visade sig vara både enkelt och ge ett riktigt snyggt resultat. Krukan med sin nya inneboende sticker verkligen ut i rummet. 
 
Dessvärre får den nog inte stå kvar i vardagsrummet särskilt mycket längre. En viss liten parvel på tio månader kan inte låta bli att ställa sig på tå och riktigt krafsa med fingrarna i jorden och mer än gärna spilla ut sin beskärda del på golvet också. Tur att sovrummet går i blått och att krukan passar också där, högt upp på en hög pall! 
 
Trots allt slit är det ändå värt det. Växterna tillför något till hemmet, de gör det verkligen. Och kanske bidrar lägenheten ändå till att jag begränsar mig något. Undrar just hur det skulle se ut om jag hade ett helt hus med trädgård att tillgå!
 
 
 
balkong - blommor - citrusträd - gröna fingrar - lägenhet - medelhavsväxt - palm - pelargon - potatis - rabarber - växter